nedelja, 27. maj 2012

Nevihta 25.05.2012 Sorško polje

Vremenska napoved za ta dan ni bila nič posebnega. Nevihta, ki se je razvila med 20:00 in 21:00 uro je na radarski sliki izgledala povsem nedolžno. Po prihodu nevihte na Sorško polje pa se je povsem nepričakovano razvil wall cloud. Le-tega sem poslikal na balkonu na Trnju v zadnjem stadiju. V upanju za boljše fotografije sem se odpeljal na Sorško polje. Žal, kot se je kasneje izkazalo, je okrog 21:00 ure zaradi udara strele podlegel poškodbam moški, ki se skupaj z družino sprehajal po prej omenjenem polju.

Radarska slika nevihte nad Sorškim poljem.

 Wall cloud. Desno je vidna dežna zavesa v prednjem delu nevihte ali FFD.

Razpad wall cloud-a.

 Nizka baza nevihtne celice po prihodu na Sorško polje.

Struktura nevihtne celice.

 Dežna zavesa v ozadju nevihte, na samem Sorškem polju so padale posamezne dežne kaplje.

Dežna zavesa v bližnji okolici Škofje Loke.

 V trenutku, ko je nastala ta fotografija je postalo prenevarno za fotografiranje. Strele so pričele udarjati v neposredni bližini. Ob prihodu domov sem izvedel, da je na Sorškem polju strela zahtevala smrtno žrtev.

sreda, 2. maj 2012

Storm anvil cloud in mammatusi 02.05.2012

Na vzhodnem robu Ljubljanske kotline je nastalo nakovalo oz. storm anvil cloud. Pogosto se pojavljajo pod nakovalom t.i mammatusi. Le-ti imajo značilno obliko kapljice. Z Andražem ( oba sva člana vremenskega društva Zevs) sva se že predhodno dogovorila za fotografiranje vremenskih pojavov tega dne. Potihem sva upala na nevihtne celice z razelektritvami. V vasi Hraše je bil najin prvi postanek, kjer sva naredila nekaj fotografij. Nakovalo sva nato poslikala nad Mengeškim poljem, kjer sva počakala na njegov razpad.










Prve fotografije razelektritev v letu 2012

Dne 01.05. 2012 so bili ustvarjeni ugodni pogoji za fotografiranje strel. Spodnje fotografije so nastale v okolici Preddvora, kjer je bilo minimalno padavin in s tem dobre razmere za fotografiranje. Lov na nevihte se je začel, zato v prihodnje pričakujte pričakujte obilo dobrih fotografij neviht predvsem pa strel.