nedelja, 4. november 2012

Napoved veliki količin padavin in nevarnost poplav za 04.11. in 05.11. 2012

V nedeljo popoldne se bo dež v zahodni Sloveniji okrepil in razširil tudi nad osrednjo Slovenijo. V vzhodni Sloveniji bo še povečini suho. V ponedeljek bo povsod deževalo, največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Padavine bodo predvidoma najbolj intenzivne v drugi polovici noči na ponedeljek ter v ponedeljek zjutraj in dopoldne. Meja sneženja bo nad 2300 metri, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek prehodno na okoli 2700 metrih, v noči na torek pa se bo spustila na okoli 1000 metrov.

Glavnina padavin bo od nedelje opoldne do ponedeljka zvečer, ko lahko predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije pade od 120 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, ob dolgotrajnejših nalivih lokalno tudi več. Drugod bo padavin manj, v osrednji Sloveniji predvidoma od 50 do 100, na severovzhodu do okoli 40 litrov na kvadratni meter.

V nedeljo bo predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal okrepljen jugozahodni veter. Hitrost vetra po nižinah predvidoma ne bo presegla opozorilne vrednosti (70 km/h), v hribovitem svetu (npr. vrhovi Pohorja) pa bodo možne hitrosti do okoli 90 km/h.

V noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne bo ob morju pihal okrepljen jugo, s hitrostjo od 70 do 100 km/h.
Visoka nevarnost polav in rdeči alarm za 05.11.2012.


PREDVIDENO OBSEŽNO POPLAVLJANJE REK, 5.11.2012
V ponedeljek bodo v večjem obsegu poplavile naslednje reke: Vipava s pritoki, reke v Goriških Brdih, Reka, Soča s pritoki, reke v slovenski Istri ter Kolpa. Vipava s pritoki bo predvidoma poplavila ob celotnem toku. Pretok Vipave na vodomerni postaji v Mirnu lahko v ponedeljek dopoldan preseže 350 m3/s. V tem času lahko Soča v Solkanu doseže pretok 2000 m3/s. Predvideno je hitro naraščanje rek in zalednih pritokov.

PREDVIDENO POPLAVLJANJE REK, 5.11.2012
V ponedeljek lahko poplavijo tudi druge reke na Gorenjskem, na območju osrednje Slovenije in Podravja. Poplavijo lahko predvsem: Sava Bohinjka, Sava v celotnem toku, zlasti v Zasavju, Sora s pritoki, Gradaščica, Kamniška Bistrica s pritoki, Savinja s pritoki, reke v Posotelju, Meža, Mislinja in Dravinja. V ponedeljek proti večeru bo narasla tudi reka Mura s pritoki.
Poplavljali bosta tudi reki Ljubljanica in Krka s pritoki, ki lahko v večjem obsegu poplavita v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečevale.

PREDVIDENO POPLAVLJANJE MORJA NA ŠIRŠEM OBMOČJU, 5.11.2012
V noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne bo gladina morja na mareografski postaji Koper predvidoma presegla vrednost 330 cm. Pri tem lahko morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Kombinacija povišanega plimovanja in močnega valovanja zaradi juga lahko poveča obseg običajno poplavljenih območij in rušilno moč valov na izpostavljenih območjih, predvsem na piranskem rtu.


Vir: ARSO

Ni komentarjev:

Objavite komentar