nedelja, 11. november 2012

Ponovno rdeč alarm in napoved močnih padavin za 12.11. 2012

V ponedeljek 12.11. 2012 se bo deževje v zahodnih krajih okrepilo in zajelo  večji del osrednje Slovenije. Količina dežja med nedeljo zvečer in ponedeljkom zvečer bo v večjem delu Slovenije dosegala med 50 in 100 l/m2, lokalno ponekod tudi do 200 l/m2, le na skrajnem vzhodu bo padavin predvidoma manj (od 20 do 40 l/m2).

POPLAVLJANJE REK
V nedeljo popoldne bodo pretoki rek pričeli naraščati najprej v zahodnem delu države, v noči na ponedeljek in v ponedeljek tudi v ostalih delih države. Ob dolgotrajnih nalivih lahko poplavljajo reke, manjši vodotoki in hudourniki v zahodni, jugozahodni, osrednji in severni Sloveniji.

Predvidoma v nedeljo pozno popoldan in v noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v Posočju. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških Brdih, Vipava s pritoki, Reka. Reke na teh območjih lahko v noči na nedeljo pričnejo poplavljati. Močneje bodo narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja.

Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri in Kolpa, reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega pogorja v porečju Idrijce in porečju reke Sore. Na teh območjih so v noči na nedeljo in ponedeljek možna razlivanja.V ponedeljek so ob močnejših nalivih možna razlivanja manjših vodotokov in hudournikov na prej omenjenih območjih in na območjih osrednje in severne Slovenije.

V ponedeljek se bodo predvidoma obnovile poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja.

Pretok Drave na mejnem profilu z Avstrijo se bo, po napovedi avstrijskega upravljavca hidroelektrarn na reki Dravi, danes dopoldan prehodno zmanjšal iz 800 m3/s na 500 m3/s. V noči na ponedeljek in ponedeljek bo zaradi obilnih padavin v Avstriji pretok Drave predvidoma ponovno močno povečan.

POPLAVLJANJE MORJA
Plimovanje morja bo še povišano. V nedeljo zvečer med 19:00 in 23:00 in ponedeljek zjutraj med 5:00 in 9:00, lahko morje preseže 300 cm na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi pogosto poplavljene in izpostavljene dele obale.

Rdeč alarm močnih padavin za 12.11.2012

Prikaz močnih padavin vremenskega modela Aladin.
Vir: ARSO

Ni komentarjev:

Objavite komentar