četrtek, 7. julij 2016

Nevihtno dogajanje 29.5. 2016 v severni Italiji

V zadnjih dneh je bilo vreme zelo dinamično in končno so bili boljši tudi pogoji za nevihte. Zaradi podobne lokacije fotkanja sem se odločil kar združiti dve reportaži v eno, v kateri bom skušal povzeti bistvo dogajanja v nedeljo,29.5. in v torek 31.5.2016

Torej, v nedeljo popoldne se je nakazoval prehod hladne fronte in višinske doline. Zaradi juga pri tleh, toplejšega morja in ohladitve v višinah se je v severni Italiji nabralo precej energije, ravno tako so bile solidne vrednosti heličnosti in striga. Najboljši pogoji so bili sicer na vzhodu, vendar pa je bila močna tudi zaporna plast, ki je vnašala dvom v obseg proženja neviht na tem koncu. Zato se Robi, Matic in jaz menimo, kam bi šli. Pade odločitev za Italijo. Ker je bil dela prost dan, dogajanje pa popoldne, smo se odločili, da se zapeljemo malo dlje kot ponavadi, v okolico Benetk. Tja prispemo okoli 12. ure, ko se na radarju že vidijo prve padavine malo vzhodno od Benetk. Le-te nam ne dajejo veliko upanja za razvoj česa močnejšega, tudi oblaki so bili vsi "zlizani" od vetra. Skratka, čisti dolgčas. Južno od Pordenona se sproži nekaj močnejšega, vendar glede na radar ni nobenih možnosti za kakšne strukture, zato ostanemo severno od Padove. Ena izmed ugotovitev, ki smo jo lahko zaključili je to, da je vse območje med Benetkami in Padovo povsem neprimerno za lovljenje in slikanje, saj se izmenjujejo hiše, nasadi drevja in grmovje v tem vrstnem redu.

Pred nevihto se prožijo nove in nove plohe, ki jo dušijo, zato se shelf tudi ne more dovolj razviti. Spodnjo fotko poslikam iz avta, preden nas zajame nova ploha. Ko pridemo iz dežne zavese, se shelf povsem skrije, zato vozimo naprej, saj se je med tem na morju sprožila že nova nevihta. Sklenemo, da bo najboljši razgled na pečinah pri Proseku.



Ko prispemo na lokacijo je na plezalnih stenah precej ljudi, zato gremo skozi gozd do odprte ploščadi, visoko nad gradom Miramare. Takoj uzremo nastajajoči shelf pri Savudriji, kiga nese proti nam. Težava pri tem je bila, da je šlo bolj za shelf na outflow-u in ni prišel tako do izraza. Pred clustrom neviht se sproži še ena nevihta, ki nam postreže z najboljšo kuliso za fotkanje v tem popoldnevu.







Ni komentarjev:

Objavite komentar