sobota, 4. junij 2011

Shelf cloud

Današnji dan je že v dopoldanskih urah nakazoval, da bo nevihtno zanimiv. Dopoldan okrog 11 ure je nevihta prešla brniško letališče z izrazitim shelf cloudom. Žal sem prepozno pregledal radarsko sliko, da bi še lahko ujel nevihto. V popoldanskih urah sta Škofjo Loko prešle še dve nevihti s pogostimi razelektritvami. Ob 16 uri sem se odpravil od doma z namenom, da bi ujel kakšno osamljeno celico. Poberem še Samota in Žana. Prvi postanek smo naredili na moji stalni  lokaciji na Sorškem polju. Pogledujemo proti Lubniku in ostankom nevihte. Na radarski sliki zasledujemo celico, ki prečka Mengeško polje. Dovolj je še časa da jo prestrežemo v okolici Kranja. Ko prispemo v Britof pri Kranju se nam odpre prekrasem pogled na shelf cloud. Od zdaj naprej se samo vozimo pred celico in beležimo nejeno strukturo v fotografski objektiv.

Tukaj je preprosta razlaga kaj je shelf cloud. To je oblačna struktura, ki nastane na prednjem delu nevihtnega jedra. Ko nevihtna celica potuje naprej, vleče topel zrak vase. Topel zrak potuje po celici navzgor, kjer se kondenzira ter se na veliki višini ohladi. Kot padavine pada dež oz toča. Ob tem pa se v same jedru spušča hladen zrak, ki se razprši na vse strani kot nevihtni piš. Američani temu pravijo "downdraft". Ob srečanju toplega in hladnega zraka nastane značilna oblačna polica oz. shelf cloud.

Pogled na celico, ki smo jo uzrli na radarski sliki

 Na Primskovem smo že pred nevihto oz. shelf cloudom

Nedaleč stran od Brda se vozimo pred lepo razvitim shelfom.


Naš namen ni bil, da bi poslikali celoten prednji del, pač pa detajle oz prvo "bojno črto".

Kratek postanek na Kokrici, nevihta nam sledi.

 Pri vrtnem centru Kalia v Kranju smo spet pred celico, kjer se lepo vidi spodnja baza celice oz, njen prednji del

Desni del celice.

Levi del celice.

Shelf cloud je kmalu zatem razpadel na območju med Struževim in Besnico. V ozadju se vidi dežna zavesa v smeri proti Jezerskem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar